Ukategorisert

Bilder er hot!

Vi blir så varme i hjertet når ungdommer kommer inn døra og forteller oss at de har som nyttårsforsett at de skal begynne å lage bilder! Unge jenter og gutter som kjøper sine første album. En forelska gutt som lager fotoalbum til kjæresten i julegave, med koselige hilsener og bilder av det lykkelige paret.
Det er kjekt å se en fnisende jentegjenger trykke seg sammen foran ekspresskiosken vår for å skrive ut bilder fra mobilene sine. Blinkskuddene er mange, og de har skjønt at papirkopier bringer minnene videre, istedenfor at de forsvinner i løpet av 24 timer på Snapchat.

Ofte har vi flere generasjoner i butikken samtidig. En blid småtting i vogna, og ei mor og bestemor som overgår hverandre i «å gukko skjønna han va på ditta bildet». Bilder settes i album og rammer, og de vandrer lykkelig videre. Andre ganger er det bilda fra oldeforeldrene som skal frem i lyset. Gamle bilder med rifter og dårlige farger blir som nye etter en runde med retusj, og får hedersplass i et nytt hjem.
Gamle kamera har fått nye eiere. «Det var bestefaren mitt sitt kamera» har vi hørt mer enn en gang.
Ungdommen forsker på lukkertider og blenderåpninger, og er nysgjerrige på utvalget vårt i analog film. Nå fremkaller vi faktisk flere filmer enn vi har gjort på mange år.

Flere og flere kjøper også engangskamera! «Det er så gøy», fikk vi høre av ei jente forleden, «jeg aner ikke hvordan bildene blir, også husker jeg ikke helt hva jeg tok bilder av, og da blir det så spennende å få tilbake!» Må innrømme at vi føler oss litt gammel, som har friskt i minne den tida det tok flere uker fra man leverte inn filmen, til man stod der med bildekonvolutten i hånden. Men vi husker også hvor spennende det var å se på bildene. Mariann fremkalte engang en film der det var tre julaftener og fire 17. mai på samme 24 bilders filmen, var ikke noe sløsing da.

Nå er det ingen begrensninger på bilder. På en ferietur til USA tar man glatt flere bilder enn hva samtlige forfedre tilbake til Adam og Eva har tatt til sammen! Året 2017 ble det tatt en trillion bilder i verden. Derfor er det nå gledelig å se at papirbildet har sin renessanse.